Breu història dels GRAE

grae1

El Grup d’Actuacions Especials (GRAE) és una unitat del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya especialitzada en salvaments i rescats en el medi natural i en llocs de difícil accés.

A principis de la dècada dels seixanta, quan es comencen a popularitzar les activitats de muntanya a Catalunya, un grup d’experts escaladors, esquiadors i muntanyencs van crear el Grup de Socors de Muntanya, amb qui es contactava en cas d’una emergència per treballar-hi de forma voluntària. Cal dir, però, que anteriorment havia existit un grup amb una iniciativa semblant: el Grup Sant Bernat del Centre Excursionista de Catalunya (CEC). Alguns dels seus membres es van integrar posteriorment al cos especial de salvaments dels Bombers de l’Ajuntament de Barcelona.

L’any 1981, mitjançant un Decret de la Generalitat, es va crear la Comissió Tècnica de Coordinació de Salvaments Especials, presidida per la nova Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) i integrada per la Creu Roja de Muntanya, la Guàrdia Civil, els Bombers de l’Ajuntament de Barcelona i les federacions catalanes d’Entitats Excursionistes, d’Espeleologia i d’Esports d’Hivern.

Va ser a partir del 1984 que el cos de Bombers de la Generalitat començà a incorporar progressivament experts en rescats d’escalada i d’espeleologia, i que s’inicià el camí de la professionalització. A la Brigada de Barcelona es va crear el Grup de Rescat de Muntanya (GRM), amb base a Cerdanyola del Vallès i per actuar en qualsevol punt del país (la fotografia superior és del primer rescat com a GRM al Pedraforca). També, però, es van crear altres grups de rescat a la Brigada de Girona (a Camprodon i Ripoll, formats per bombers voluntaris, i a Olot, per bombers professionals) i a la Brigada de Lleida (a Vielha i la Pobla de Segur, formats per bombers voluntaris, i a la Seu d’Urgell, per bombers professionals).

Paral·lelament, es va crear el Grup de Rescat i Salvaments Subaquàtics (GRS), del qual es van constituir nuclis als parcs professionals de Lleida, Santa Coloma de Farners, Cerdanyola del Vallès i Mollerussa. També hi havia experts disponibles als parcs de bombers de Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Mataró i al de bombers voluntaris de Terrassa.

El 1997, la DGPEIS fusionà el GRM i el GRS i creà el Grup d’Actuacions Especials (GRAE). Això va comportar instal·lar a Cerdanyola del Vallès la base dels grups de submarinistes, encara que a la Brigada de Girona n’hi havia a diversos parcs. Els experts en rescats de muntanya (els antics GRM) es van mantenir a Cerdanyola i als tres parcs del Pirineu occidental on havien actuat fins al moment. A Girona, la seu de Ripoll es va integrar a la de Camprodon i la d’Olot es va mantenir.

Actualment, les unitats de muntanya i les de rescat aquàtic estan diferenciades, però ambdues tenen la denominació comuna de GRAE. Els experts submarinistes es concentren en una base  a Cerdanyola. Les unitats especialitzades en rescat de muntanya i llocs de difícil accés tenen la base als parcs professionals de Cerdanyola, la Seu d’Urgell i Olot, i als parcs de voluntaris de la Pobla de Segur, Camprodon i Vielha.

Barca de rescat subaquàtic

 

_____

Esta entrada en español

Deixa un comentari