Recorregut històric del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM)

EL PRIMER ANY 89

L’actual Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers de la Generalitat data del 1985, quan alguns hospitals, com el de Puigcerdà i el de Vielha e Mijaran, van veure la necessitat de millorar la xarxa de trasllats secundaris de pacients greus i nounats.

Gràcies a un conveni amb el Departament de Sanitat i Seguretat Social i l’Hospital Clínic de Barcelona, durant la Setmana Santa d’aquell any s’establí una guàrdia mèdica que disposà d’un helicòpter medicalitzat, dues ambulàncies medicalitzades i dos metges, un del Departament de Sanitat i Seguretat Social i l’altre de Bombers, a més d’anestesistes, un metge del servei d’urgències, infermers i material mèdic de l’Hospital Clínic. En aquesta fase inicial no hi havia intenció de fer trasllats primaris, només de secundaris (interhospitalaris). Va ser després, amb la dinàmica de treball, que comportava certa improvisació a l’hora d’assumir tasques no previstes inicialment, quan es va començar a prestar atenció in situ si el personal de guàrdia no estava fent cap trasllat secundari.

L’experiència es prorrogà automàticament un cop acabada la Pasqua, tot i que la col·laboració va cessar el desembre del 1987 perquè el Departament de Sanitat i Seguretat Social va optar per establir un servei propi, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Malgrat això, mentre no es va implantar el SEM, la DGPEIS va continuar prestant aquell servei i contractà part dels metges voluntaris que l’havien estat atenent fins aleshores des de la base de Cerdanyola del Vallès, als quals ja havia nomenat bombers voluntaris de l’escala especial.

Quan es va crear oficialment el SEM, la DGPEIS deixà de prestar el servei de trasllats secundaris i es dedicà exclusivament a donar atenció mèdica als bombers durant els serveis i a les víctimes presents en aquests serveis, com per exemple en els rescats de muntanya, i a atendre les víctimes de grans sinistres i a evacuar-les a centres sanitaris. Fins fa aproximadament cinc anys, més del 50% dels serveis del GEM eren d’atenció a víctimes d’accidents de trànsit. A partir del 1990 es van contractar metges i infermers per mantenir els recursos de personal propis. També durant molts anys, una sèrie de bombers voluntaris van fer guàrdies en el GEM fent tasques de conductors, tècnics sanitaris, infermers i metges.

Actualment, el GEM disposa de dues ambulàncies de suport vital avançat (SVA) i un vehicle tot terreny equipat amb el mateix tipus de material sanitari que una ambulància d’SVA. També disposa d’una tenda medicalitzada per a incidents de múltiples víctimes.

Pel que fa als recursos de personal, al GEM hi ha set places de metge, set d’infermer i un cap d’unitat, que també és metge. Però a causa de les restriccions pressupostàries derivades de la crisi econòmica, en aquest moment el nombre de personal contractat és molt inferior, la qual cosa provoca que no tots els dies la guàrdia quedi coberta i que, quan ho està, es prioritzin els rescats de muntanya i que el personal estigui ubicat a l’aeroport, junt amb el GRAE, fins al capvespre, preparat per sortir amb helicòpter per atendre aquesta tipologia d’actuacions.

GEM 1990

_____

Esta entrada en español

Deixa un comentari