Augmenta el nombre d’actuacions de rescat al medi natural

20150614_Rescat Sant Miquel del Fai  GRAEAmb l’arribada de la calor i les vacances, i la consegüent afluència de més persones a les muntanyes de Catalunya, torna a augmentar el nombre d’actuacions de rescat que hem de dur a terme els Bombers.

Es tracta d’un creixement estacional que es repeteix any rere any, amb una tipologia molt variada: en un mateix cap de setmana, per exemple, ha calgut donar resposta a accidents d’escaladors, barranquistes, motoristes i ciclistes de muntanya, excursionistes i parapentistes, i també a emergències sanitàries diverses, com ara patologies cardíaques, deshidratacions i alguna evacuació des de refugis del Pirineu, o assistència tècnica a escaladors amb problemes o extraviats en algun descens.

Davant d’aquest fet, cal tornar a recordar a tothom qui fa alguna activitat al medi natural que les sortides s’han de preparar i adequar al nostre nivell.

Cal seguir potenciant les campanyes de sensibilització, per ajudar els usuaris de l’entorn natural a prendre’s de debò els riscos associats als esports de muntanya; a fer una bona recerca d’informació sobre la meteorologia, les dificultats i la durada de l’itinerari; a tenir la formació necessària per aplicar els criteris adequats a les dificultats de la muntanya o als fets sobrevinguts, com pot ser un canvi sobtat del temps, i a portar l’equipament imprescindible per fer front a aquestes dificultats, com ara roba d’abric, un impermeable, un calçat adequat, una farmaciola, un frontal, menjar i beguda, i, per descomptat, a l’estiu protecció solar: crema, barret i ulleres de sol.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, a través de l’Àrea d’Informació i Comunicació i de la Divisió de Grups Operatius Especials, treballa contínuament per fer arribar a la població els consells de seguretat a la muntanya a través de les xarxes socials i de notes de premsa i entrevistes, amb la realització d’exercicis i amb la participació en els grups de seguretat a la muntanya.

En aquesta línia, es va crear l’apartat Seguretat a la muntanya a la pàgina web de Bombers, on es poden consultar els consells de seguretat, les estadístiques dels serveis realitzats i enllaços a altres institucions vinculades amb la seguretat al medi natural.

També s’han dissenyat infografies específiques que es difonen a través del compte oficial dels Bombers de la Generalitat, @bomberscat, eina molt important en la difusió dels consells.

Altres línies de divulgació són, a tall d’exemple, el simulacre de rescat i recerca que es va fer el 15 de juliol al Pedraforca (en col·laboració amb la Federació d’Entitats Excursionistes) o la línia col·laborativa que s’ha encetat amb la Xarxa de Televisions Locals, gràcies a la qual cada setmana s’emetrà, com a mínim, una entrevista tant a les ràdios com als canals de televisió de la Xarxa per difondre els consells de seguretat al medi natural.

Algú pot pensar que els salvaments són el germà petit de les emergències, i, pel fet que generalment només impliquen una o poques persones, la societat tendeix a valorar-los menys. Però els bombers no perdrem mai de vista que el més important d’aquestes actuacions -independentment del nombre de persones afectades i de la rellevància que pugui tenir el rescat- és que en cadascuna hi ha una persona en risc, que cadascun d’aquests rescats pot esdevenir un fet traumàtic per a la persona que ens demana ajut i pot convertir-se en una experiència molt negativa. Els nostres esforços sempre aniran adreçats a dur a terme el rescat al millor possible i a pal·liar els efectes de l’accident, però també a minimitzar la situació traumàtica que viu la persona accidentada.

Recordeu-ho: feu tot allò que estigui al vostre abast per valorar correctament l’activitat que aneu a fer, poseu-hi seny i gaudiu de les nostres meravelloses muntanyes i rius! Però si malauradament patiu un accident o en sou testimonis, truqueu al 112!

Consulteu el MOOC del curs sobre la seguretat en les activitats de muntanya. Formació en línia gratuïta de l’ISPC Obert

puigsacalm_1  GRAE

_____

Esta entrada en español

4 respostes a “Augmenta el nombre d’actuacions de rescat al medi natural

  1. Augmenta el nombre d’actuacions de rescat al medi natural i no para de disminuir el nombre de sanitaris (infermers i metges) que treballen conjuntament amb GRAE al rescat. Gairebé el 50% dels dies del mes no hi ha sanitari en la dotació de rescat. Esperem que la situació millori per tal d’oferir el millor servei a les persones que s’han d’auxiliar

    • Moltes gràcies pel teu comentari, hem actualitzat l’apunt amb l’enllaç que ens has recomanat.

  2. Crec que també estaria bé d’informar del detall del perquè s’han produït els accidents, dels errors dels altres també se n’aprèn. Evidentment mantenint l’anonimat, evitant la morbositat i els judicis de valors.

Deixa un comentari