Lo Forestalillo 153

 

Us presentem Lo Forestalillo 153. Aquí teniu el link al document complert:  Lo Forestalillo 153. PDF

 

Els hiverns secs i freds van sovint acompanyats d´incendis forestals a Pirineus, i als extrems sud i nord de la costa catalana. Lo Forestalillo 152 tractava dels incendis a Pirineu, entre el gener i el març. El 153 tractarà dels incendis de l´hivern i primavera de 2012 al litoral català.

La campanya va començar associada a la disponibilitat dels Quercus sp (coscolls, alzines,..), amb continguts mínims d´humitat anual entre el febrer i el març, partícularment els anys secs. Associats a aquests combustibles tenim incendis com els del Montsià, Montroig del Camp, García, Albiol o Solius. Si voleu veure un estudi amb profunditat d´aquests 2 darrers obriu Lo Forestalillo 153 o aquests PDF:

Albiol (68 ha, Baix Camp)

Solius (355 ha, Baix Empordà)

La llarga entrada d´aire fred siberià asseca les espècies més termòfiles. L´argilaga n´és la gran perjudicada, i acumula molt de combustible mort fi a les seves capçades. Els resultats s´observen a partir de finals d´abril. Al maig va haver-hi, de fet, l´incendi més gran de l´any amb 2.797 ha cremades. Aquesta és també la finestra d’alguns dels incendis més grans de l’estiu a la Comunitat Valenciana de finals de juliol. Són incendis que encara es caracteritzen per moure´s fora de capacitat d´extinció bàsicament de cap. Per a més informació, teniu un petit resum del comportament de l´incendi de Rasquera:

Rasquera (2797 ha, Ribera d´Ebre)

La primavera porta temperatures molt altes, sobretot el maig i l´abril. El pi blanc asseca totes les fulles poc eficients d´anys anteriors, però manté aquestes fulles seques a les capçades. L´episodi de vent de ponent del 12-6 porta el primer incendi d´aquestes característiques a la Regió Metropolitana Sud.

– Castellet i la Gornal (636 ha, Alt Penedès)

Els incendis dominats per la disponibilitat de les capçades de pi blanc marcaran la posterior campanya, com veureu en el proper Lo Forestalillo. Un petit resum de com ha evolucionat la disponibilitat de combustible i els incendis durant l´hivern, primavera i estiu la podeu trobar aquí:

– Evolució de la disponibiltat de combustible

– Evolució dels serveis

 

2 respostes a “Lo Forestalillo 153

 1. Moltes gràcies per aquest nombre de Lo Forestalillo que com sempre és
  extraordinari amb informació molt útil i didàctica. Com sabeu,
  nosaltres a MeteoGrid intentem fer simulacions de tots els incendis que incloeu a
  l’informe, per millorar la nostra capacitat de predicció i per acotar
  i conèixer les limitacions dels nostres programes de simulació i donar
  així millor servei. Per això mateix us demanaríem si és possible que
  inclogueu en els informes una estimació de la humitat del combustible
  viu, que és un factor que desconeixem, especialment en els períodes de
  sequera.

  Una salutació afectuosa

Deixa un comentari